Saltbakad rotselleri med fläskfilé och rotselleripuré

Rotselleri och fläsk passar bra ihop. Den goda smaken av rotselleri är en bra kombination med den kraftfulla smaken av fläsk. Här serveras fläskfilén med två sorters rotselleri – en hel bakad samt i puréform.

270 min.
4 Personer
1. Ingredienser
Frukt & GröntKött & Fisk

Kolonialvaror & Drycker

Mejeri & Ost

2. Gör så här
  1. Rotselleri

    Börja med rotsellerin som ska bakas: tvätta den ena rotsellerin noggrant och skär av botten. Strö ut 1 dl salt på en bakplåt och ställ rotsellerin ovanpå. Baka i ugn i ca 3,5-4 timmar i 150 grader.

    Gör purén under tiden som den andra rotsellerin är i ugnen. Skala sellerin och dela den i stora bitar. Smält smöret i en gryta och lägg i rotselleribitarna. Krydda med salt, peppar och äppelcidervinäger. Lägg på lock och låt bitarna sjuda till rotsellerin är mjuk, det tar ca 45 minuter. Blanda sedan i en klick smör och rör till det är en len puré.

  2. Fläskfilé och lök

    Halvera lökarna men låt skalet vara kvar. Grilla dem till de får fin färg men är mjuka på ena sidan. Grilla fläskfilén hel i ungefär 5 minuter per sida. Filén ska vara rosa i mitten. Rosta salvia i en stekpanna med en skvätt olja tills bladen är krispiga.

3. Servering
Värm purén, skär upp den saltbakade rotsellerin i åtta delar (utan skalet). Skär fläskfilén i tjocka skivor. Lägg på en klick puré på tallriken, lägg sedan till ett par fläskfiléskivor, sedan den ugnsbakade rotsellerin och sen de grillade lökarna. Dekorera sist med den rostade salvian.
Saltbakad rotselleri med fläskfilé och rotselleripuré
Nettobladet