Tex Mex-fajitas med kyckling

Fajitas är en härlig blandning av mexikansk kokkonst och cowboy-köket som uppstod i Texas på 40-talet. Fajitas gjordes från början med ”skirt steak”, en relativt seg styckningsdel som i Sverige oftast mals till köttfärs. Fajitas lagas och serveras traditionellt på en glödande varm panna eller grill med massor av färsk koriander och lime.

4 Personer
1. Ingredienser
Djupfryst

Frukt & Grönt
Mejeri & Ost

Kolonialvaror & Drycker2. Gör så här
 1. Finhacka färsk koriander, ½ lök och ½ jalapeño. Gröp ur köttet ur avokadorna och mosa grovt med en gaffel. Blanda ihop allt i en skål och smaka av med salt, peppar och lime.

  Skär tomaterna i klyftor och ta bort det mesta av den vattniga mitten. Skär sedan i små bitar, lägg i en sil och strö över 1 tsk salt. Låt dra i 30 minuter. Hacka ½ lök, en handfull koriander, ½ jalapeño och blanda ihop tillsammans med tomaterna i en skål. Smaka av med svartpeppar och lime.

  Blanda 1 msk olivolja, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 tsk spiskummin, ½ tsk rökt paprika, 1 tsk salt och peppar, juice och skal från en lime. Lägg ner kycklingen i kryddlagen och låt marinera i minst 15 minuter upp till några timmar.

  Värm ett grilljärn så att det blir riktigt varmt och grilla kycklingen tills den är genomstekt och har fått fin färg. Ta av kycklingen från järnet och sätt åt sidan tillsammans med all vätska som finns i järnet.

  Skär paprika och 1 lök i grova strimlor. Värm järnet så att det blir varmt igen och stek grönsakerna. Krydda med lite salt, peppar och spiskummin.

  Lägg tillbaka kycklingen i järnet, pressa över ½ lime och strö över färsk koriander.

3. Servering
Servera med varma tortillas, limeklyftor, riven ost och färsk koriander. Du kan även använda fisk, nötkött eller halloumi istället för kyckling.

Tips! Om du inte vill göra en egen kryddblandning kan du använda en färdiggjord kryddmix.
Tex Mex-fajitas med kyckling
Nettobladet