Bakad lax med honung, citron och kapris

Lax är lättlagat och hälsosamt året om. Här bakas den med sötsur marinad och serveras med ångkokt salladslök, kaprisvinägrett samt kall örtsås gjord på skyr.

(4 personer)

  • 4 laxfiléer
  • 4 tsk citronsaft
  • 4 krm rivet citronskal
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 4 tsk honung
  • 3-4 kaprisbär

Skyrdressing

  • 300 g skyr
  • 4 msk hackad persilja
  • 4 tsk citronsaft
  • 4 krm rivet citronskal
  • 8-12 salladslökar
  • Salt
  • Peppar

Vinägrett

  • 8 tsk olivolja
  • 4 tsk citronsaft
  • 4 msk kapris
  • Salt
  • Peppar

Tillbehör: potatis eller rågbröd

Gör så här

Gnid in laxen med en blandning av citronsaft, citronskal, krossad vitlök och honung. Lägg den i en ugnsfast form och baka i ugnen i 210°C i ca 12 min.

Rör ihop skyr med persilja, citronsaft, citronskal, salt och peppar.

Dela varje salladslök i 2-3 delar och ångkoka dem 2 min. med lättsaltat vatten.

Lägg upp på en tallrik och häll över en vinägrett av olivolja, citronsaft och hackad kapris kryddad med salt och peppar. Lägg laxen ovanpå, dekorera med kaprisbär och servera med skyrdressing.

Nettobladet