Bakat äpple med vanilj och nötkaramell

En god, enkel efterrätt som alltid väcker jubel. Nötter och mandlar rostas i en blandning av lönnsirap och farinsocker tills de har karamelliserats. Grytan kokas ur med grädde vilket blir en härlig karamellsås som hälls över glassen och äpplet när det är dags att servera.

(4 personer)

  • 80 g mandlar och hasselnötskärnor
  • 1 dl lönnsirap
  • 4 msk farinsocker
  • 4 tsk smör
  • 8 msk vispgrädde
  • 4 stora äpplen
  • 1 vaniljstång

Tillbehör: vaniljglass

Gör så här

Koka upp lönnsirap, farinsocker och smör i en liten gryta; tillsätt nötter och mandlar och rosta tills de har karamelliserats. Lägg åt sidan på en bit bakplåtspapper, men låt lite av sockerlagen vara kvar i grytan. Tillsätt grädde och koka upp under omrörning. Blir såsen för tjock kan du späda med lite vatten tills konsistensen är rätt.

Halvera äpplet och ta bort kärnhuset. Skär vaniljstången i tunna strimlor på längden. Lägg ner hackade, karamelliserade nötter och vanilj i äpplets fördjupning och baka i 200°C i ca 15 min. tills det är gyllene och mjukt.

Servera direkt med vaniljglass och ljummen karamellsås.

Nettobladet