Boeuf bourguignon

En Boeuf bourguignon är en klassisk fransk gryta med tärnat nötkött, bacon, champinjoner och morötter som sjuds i rödvin tillsammans med massor av kryddörter.

Kan göras i god tid och är nästan godare dagen efter.

(4 personer)

  • 12 medelstora potatisar
  • 40 g smör
  • 4 morötter
  • 12 små schalottenlökar
  • 700 g nötkött i tärningar
  • Olja till bryning
  • Salt
  • Peppar
  • 160 g bacon i tärningar
  • 4 tsk vetemjöl
  • 4 tsk konc. tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk cognac (kan uteslutas)
  • 6 dl rödvin
  • 4 timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • 8 pepparkorn
  • Smör till bryning
  • 300 g champinjoner
  • Hackad persilja

Gör så här

Skrubba potatisarna väl och ugnsbaka dem i 175°C tills de är mjuka, ca 50 min. Ta ut dem, tryck lite på dem så att skinnet går sönder och fördela smöret ovanpå. Sätt tillbaka i ugnen i ca 15 min. i 200°C. Skala och skär morötterna i tjocka skivor och rensa schalottenlökarna. Bryn köttet i lite olja på hög värme, krydda med salt och peppar och lägg åt sidan. Stek bacon, morötter och schalottenlök tills baconet nästan är helt knaprigt.

Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt mjöl, tomatpuré och vitlök. Stek ett kort ögonblick och häll över cognac. Låt det skumma upp och tillsätt rödvin, timjan, lagerblad och pepparkorn. Häll ev. i lite vatten och låt sjuda på låg värme i ca 1 timme tills köttet är riktigt mört. Rensa och bryn champinjonerna i lite smör. Lägg ner dem i grytan de sista 15 min.

Smaka av med salt och peppar och servera med hackad persilja på toppen.

Nettobladet