Chili con carne

Chili con carne är en sydamerikansk klassiker, full av smak men inte alltför kryddig. Om du vill ha mer hetta kan du tillsätta lite mer chili och ev. cayennepeppar. Servera med crème fraiche, färsk koriander, en skiva lime och finhackad chili ovanpå.

(4 personer)

  • 400 g nötfärs
  • olja till stekning
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 burk tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 röd paprika
  • färsk koriander och lime

GÖR SÅ HÄR

Finhacka lök och vitlök och stek på låg värme i lite olja tills löken är genomskinlig. Tillsätt alla kryddor och finhackad chili (med frön) och stek i ytterligare några minuter. Höj värmen och tillsätt köttet och låt det bryna.

Lägg kidneybönor, tomater och vinäger i grytan. Om du tycker att det saknas vätska kan du hälla i lite vatten.

Sänk värmen igen och låt sjuda i 30–60 minuter. Skär paprikorna i stora bitar och lägg i grytan i 5 minuter före servering.

Servera med färsk koriander och lime samt grovt bröd och/eller ris.

Nettobladet