Gräddbullar med marsipanbotten

Det finns inget som är så gott som hemmagjorda gräddbullar. Det är tidskrävande, men roligt. Och alla kan vara med. Det krävs en sockertermometer och en bra visp/köksmaskin för att vispa skummet lätt och luftigt.

Torkning: minst 1 timme
Bakningstid: 8 min. i 180 °C
Antal gräddbullar: 20

Botten

  • 250 g marsipan
  • 1 äggvita
  • 75 g florsocker

Skum 

  • 1 msk socker
  • 100 g past. äggvita, ca 2½ kopp
  • 100 g glukossirap
  • 150 g socker
  • ½ dl vatten
  • Ca 250 g mörk choklad som passar till överdrag
  • Olika smaker – frystorkade, krossade bär, kakao, kaffe, lakritspulver, kanel, finrivet apelsin- eller citronskal. Undvik smakaromer som innehåller olja, eftersom det förstör äggvitorna och får skummet att flyta ut.

Gör så här

Kom ihåg att du måste använda en sockertermometer.

Knåda ihop marsipan, äggvita och florsocker. Dela och forma massan till 20 lika stora kulor; lägg dem på en bakplåt och tryck ut så att de få en diameter på 3-4 cm. Baka ca 8 min. i 180 °C tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

Häll ner vatten, socker och glukossirap i en gryta. Koka långsamt upp massan och låt sjuda 8-10 min. tills den når 117 °C. Börja vispa äggvitorna styva i en skål när temperaturen närmar sig och vispa i sockret. Häll ner den varma sockerlagen i de vispade äggvitorna i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter vispa kraftigt. Strålen får inte träffa vispen. Fortsätt vispa tills skummet är styvt.

Tillsätt ev. krossade, frystorkade bär, kakao, starkt kaffe, lakritspulver, mald kanel eller något annat du tycker om. Vispa något ytterligare och häll ner skummet i en spritspåse.

Spritsa ut skummet på marsipanbottnarna och låt dem står torrt och svalt i minst 1 timme.

Smält chokladen över vattenbad. Den ska vara flytande och ljummen, men inte för varm. Håll gräddbullarna, en åt gången, över skålen med smält choklad. Ta lite av chokladen på en sked och häll den över skummet samtidigt som du vrider gräddbullen. Använd en gummipensel för att fördela chokladen på hela gräddbullen i ett jämnt lager.

Den överflödiga chokladen rinner samtidigt av. Det tar lite tid, men resultatet är värt det. 

Nettobladet