Hasselbackspotatis med fyllning

En klassisk hasselbackspotatis är välkänd i svenska hem, men i detta recept gör vi hasselbackspotatis med twist. Här har de nämligen fått fyllning mellan skivorna, vilket gör att de kan ätas som huvudrätt och inte bara som tillbehör. Servera med krispig sallad med vinägrett.

OBS: Även om det här är ett tidskrävande recept är det inte alls avancerat.

(4 personer)

  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 4 medelstora potatisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 schalottenlökar
  • 35 g smör
  • 1 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och peppar

Gör så här

Skrubba potatisarna noga med en borste. Skär tunna skivor i varje potatis, ca ¾ ned i potatisen. Var försiktig så att du inte skär igenom den helt. Knaperstek den lufttorkade skinkan och bryt varje skiva i mindre bitar.

Blanda smör (rumstempererat) med finhackad vitlök och skär schalottenlöken i tunna skivor.

Häll ner vin och rosmarin i ett litet ugnsfast fat och vänd potatisarna i marinaden.

Lägg vitlökssmör, knaprig skinka och lök mellan potatisarnas skivor. Strö över salt och peppar.

Baka i 220°C i 50 minuter eller tills potatisarna är mjuka i mitten och spröda utanpå. Om du vill kan du strö över parmesan och färsk persilja över potatisarna före servering.

Nettobladet