Kryddig äppelmarmelad

En kryddig och julsmakande äppelmarmelad, perfekt för ostbrickan.

  • 2 kg äpplen
  • ½ liter vatten
  • 400 g socker eller rörsocker
  • 2 vaniljstänger
  • ½  citron
  • 1 röd chili
  • 2 cm färsk ingefära

Gör så här

Skala äpplena, dela dem i åtta bitar och lägg dem i en gryta. Häll i socker. Tvätta citronen och riv ner skalet i grytan. Pressa juicen från citronen i grytan.

Dela chilin på längden och ta bort kärnorna. Lägg chilin i grytan. Dela vaniljstängerna och skrapa ur kärnorna. Lägg både vaniljstänger och kärnor i grytan. Skala ingefäran och hacka den, och lägg bitarna i grytan.

Tillsätt vatten. Låt koka tills äpplena är mycket mjuka och enkla att mosa.

Häll marmeladen i en ren, steriliserad glasburk. Vid behov kan du skölja burken med lite konserveringsmedel t.ex. Atamon först. Sätt sedan genast på locket.

Tips! För en juligare smak kan du också lägga i kardemummakärnor, stjärnanis eller kanelstänger. 

Nettobladet