Mac N’ Cheese

Mac N’ Cheese är en gammal amerikansk och brittisk klassiker: makaroner stuvade i ostsås bakas i ugnen med knaprigt ströbröd på toppen. Här kommer en ny version med bacon och rostade nötter. Du kan använda vilka nötter du än har i skafferiet – en god blandning är hälften mandlar och hälften cashewnötter. Du kan hetta till receptet ännu mer genom att tillsätta lite chili eller rökt paprika.

(4 personer)

  • 150 g bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 40 g smör                                 
  • 4 dl mjölk                                 
  • 1 dl riven parmesan                                         
  • 2 dl riven cheddar
  • 200 g torra makaroner          
  • 3 msk mjöl     
  • 0,5 tsk salt      
  • 0,5 tsk peppar                         
  • 0,5 tsk paprika                        
  • 1 dl nötter      
  • 1 dl ströbröd 
  • 1 tsk oregano

Gör så här

Knaperstek baconet på stekjärn eller i ugn. Skär i mindre bitar och ställ åt sidan.

Koka pastan utifrån anvisningarna på paketet. Ställ åt sidan.                    

Finhacka vitlöken och stek i stekjärn med en liten klick smör eller olivolja. Hacka nötterna och lägg ner i stekjärnet tillsammans med ströbröd och oregano. Stek tills det är gyllene. Ta bort från värmen och rör ner ⅓-del av parmesanosten i blandningen innan du häller den över pastan.            

Smält smöret i en gryta. Strö över mjölet och rör runt och värm tills det är gyllene, ca 3 minuter. Tillsätt mjölk, 1 dl åt gången. Rör konstant tills du har en tjock béchamelsås, ca 3 minuter.

Tillsätt kryddor: salt, peppar och paprika. Häll ner ⅓-del av osten i såsen åt gången. Rör runt tills varje portion har smält helt. (Kom ihåg att du redan har använt ⅓-del av parmesanen till toppingen.)

Ta av grytan från värmen och blanda ner makaroner och baconbitarna i såsen. Rör runt ordentligt innan du häller ner det i en ugnsfast form. Strö över nöttoppingen och baka i ugn i 180 grader ca 20 minuter.

Servera med en fräsch grönsallad och vitlöksbröd.

Nettobladet