Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

Festlig stekt oxfilé med pepprig sås och krispig potatis i ugn. 

(4 portioner)

Oxfilé:

  • 600g oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Pepparsås:

  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 dl grädde
  • ½ tsk salt

Ugnsrostad potatis:

  • 600g potatis
  • smör & rapsolja-spray
  • 250g körsbärstomater
  • färsk timjan
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58°, ca 20 min. Låt köttet vila minst 5 min innan det skivas.

Mortla pepparn grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och fräs ytterligare ca 1 min. Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften, ca 15 min på medelvärme. Häll på grädden och koka ihop till önskad konsistens, 5-10 min. Salta.

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och dela potatisen, lägg i en ugnssäker form. Spraya smör-& rapsolja över potatisen. Lägg på tomater och timjankvistar. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Salta och peppra.

Skiva köttet och servera med ugnsrostad potatis och pepparsås.

Nettobladet