Päronpaj

Den här pajen är underbart enkel – du behöver ingen pajform utan viker bara upp kanten över de yttre delarna av fyllningen och vips så har du en vacker och rustik päronpaj. En smakrik dessert med whisky, timjan och svartpeppar på ingredienslistan. 

(8 personer)

  • 800 g päron
  • 3 msk brunt farinsocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk whisky
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 tsk timjan
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fullkornspajdeg
  • ägg att pensla med

Gör så här

Rör farinsocker, majsstärkelse, whisky, lönnsirap, timjan, svartpeppar och salt i en stor skål. Tvätta och skär päronen i 3 mm tunna skivor och lägg i skålen. Använd händerna för att försiktigt vända skivorna i marinaden. Låt dem dra i 30 minuter.

Lägg pajdegen på bakplåtspapper och arrangera päronen i mitten, men lämna cirka 5 cm kant runt om. Vik kanten över de yttersta päronen och pensla kanten med lite uppvispat ägg.

Grädda i 50–60 minuter i 180 °C.

Nettobladet