Potatispizza

En härlig pizza med färsk mozzarella, tunna potatisskivor, oliver och soltorkade tomater. Njut av den tillsammans med en stor skål sallad. Gör gärna en stor pizza och frys resterna till senare.

(4 personer)

  • 20 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 4 nypor salt
  • 4 tsk. olja
  • 700 g pizzamjöl eller vanligt vetemjöl
  • 600 g potatis
  • Olivolja
  • 240 g färsk mozzarella
  • Basilikablad och timjan
  • 20 svarta oliver
  • 24 soltorkade eller semitorkade tomater

Gör så här

Rör ut jästen i fingervarmt vatten, tillsätt salt, olja och 1/3-del av mjölet. Blanda ner resten av mjölet lite i taget och arbeta igenom degen ordentligt. Låt jäsa 30 min.

Häll ut degen och forma den till en rund pizza och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper. Skär potatisarna i tunna skivor och koka dem 3-4 min. i lättsaltat vatten. Lägg potatisarna överlappande på pizzabottnen och häll över olivolja. Krydda med salt och strö över osten. Lägg på basilikablad, timjan, oliver och tomater. Baka pizzan 8-10 min. i 250 °C i nedre delen av ugnen tills osten har smält och bottnen är spröd och gyllene i kanten.

Servera gärna med sallad.

Nettobladet