Pulled pork

Den amerikanska klassikern pulled pork har sedan länge funnits i Sverige i olika versioner. Här lagas rätten med en torr kryddblandning i en lergryta i ugnen och serveras med hemlagad BBQ-sås. Servera med läckra klickar av coleslaw, färsk koriander, syltlök och grillad ananas.

Tips: Om du inte har någon lergryta kan du med fördel använda en ugnsfast form och täcka den med folie och naturligtvis kan du alltid laga den på grillen.

(4 personer)

  • 1 kg fläskstek
  • 1,5 msk grovt salt
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk chiliflingor

GÖR SÅ HÄR

Blanda alla kryddorna i en skål och gnid in köttet med blandningen. 

Lägg fläskkarrén i en lergryta med lock och sätt in i en kall ugn. 

Värm ugnen till 110 grader och lämna köttet så i 10 timmar innan du tar ut lergrytan och häller av vätskan i en skål. 

Sätt på locket och sätt in i ugnen igen i två timmar till. Ställ skålen med skyn i kylskåpet och fortsätt med receptet till den hemlagade BBQ-såsen.

Hemgjord BBQ-sås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 lök
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 0,25 dl brunt farinsocker
  • 1/2 burk skalade tomater
  • sky från pulled pork
  • en skvätt whisky

Gör så här

Finhacka lök och vitlök och lägg i en gryta tillsammans med brunt farinsocker och äppelcidervinäger. Låt sjuda tills sockret är helt upplöst. Tillsätt sedan de skalade tomaterna i grytan och rör om. 

Ta ut skålen med sky ur kylskåpet och ta bort fettet på toppen och kasta bort det. Sila ner vätskan som är kvar i såsen.

Häll såsen i en mixer och mixa tills den är slät. Sila sedan ner såsen i grytan igen och krydda efter smak med salt, vinäger och whisky.

Låt såsen sjuda tills den är reducerad och tjock. (Om du är otålig kan du använda såsförtjockningsmedel.)

Nettobladet