Spaghetti carbonara

En god carbonara – en italiensk klassiker med ursprung i Rom – är alltid en hit. Med sin krämiga och välsmakande sås träffar den stora och små i hjärtat. 

(4 personer)

  • 400 g spagetti
  • 2 ägg
  • 4 äggulor
  • 50 g parmesan
  • 50 g pecorino
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk olivolja
  • 2 vitlöksklyfta
  • 200 g bacon, pancetta eller annan italiensk skinka

GÖR SÅ HÄR

Koka spaghetti enligt paketets anvisningar. Innan du häller av vattnet från pastan ska du ta en kopp av vattnet och sätta det åt sidan.

Vispa ägg och äggulor i en skål, riv ner båda ostarna och blanda med färskmalen peppar.

Värm olivoljan i en stekpanna. Krossa vitlöken lätt med en kniv eller för hand och lägg i pannan. (Den ska bara ge oljan lite smak och tas upp senare.)

Skär bacon i tärningar och stek i pannan tills det är knaprigt. Ta upp vitlöken och kasta bort den.

Lägg den kokta pastan i pannan och rör om väl. Ta av stekpannan från värmen och låt svalna en stund. Tillsätt 4 msk av pastavattnet i äggulorna/osten och häll över pastan. Rör om väl. Om du tycker att ”såsen” är för tjock kan du hälla i lite mer av pastavattnet.

Smaka av med salt, peppar och mer parmesanost.

Nettobladet