Spicy Stir Fry

Stir fry betyder att något steks snabbt i en väldigt varm panna (wok) samtidigt som man rör runt konstant. Det är en kinesisk teknik som har hittat till Europa. Den här rätten är inte kinesisk, men har toner av det asiatiska köket och är perfekt när kvällsmaten måste bli klar på mindre än 30 minuter.

 (4 personer)

  • 500 g nötkött i strimlor
  • Saft från 1 lime
  • 4 vitlöksklyftor
  • 50 g ingefära
  • 2 chili
  • 2 rödlök, delad
  • 4 morötter
  • 200 g vitkål
  • 1 röd paprika
  • 8 msk sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk socker

 Gör så här

Blanda ihop soja, sesamolja, limesaft, socker, riven ingefära, finhackad vitlök, chili och halva rödlöken. Lägg ner köttstrimlorna och låt marinera medan du skär grönsakerna. (Kan också göras i förväg så att köttet får marinera i kylskåp i upp till 2 timmar.)

Skär alla grönsakerna i strimlor eller tunna skivor. Ställ åt sidan.

Ta upp köttet ur marinaden och lägg ner i ett uppvärmt stekjärn, låt steka i 1 minut innan du tillsätter grönsakerna. Blanda runt medan det steks, ca 5–7 minuter. Tillsätt marinaden. Rätten är färdig när såsen är varm.

Servera med ris, finhackad salladslök, kryddörter som mynta, koriander eller thaibasilika.

Nettobladet