Apelsinens historia

Apelsinens arom är fantastisk. En enda frukt kan fylla ett rum med sin doft när den skalas eller pressas. Här hemma importerar vi apelsiner huvudsakligen från Italien, Spanien och Israel där det är säsong för dem under vinterhalvåret. Därför förknippar vi också apelsiner med juletiden. Kanske med instuckna nejlikor som pynt i fönstret. Eller skurna i bitar i en rödkålssallad med valnötter. Apelsinerna från Premieur kommer från Spanien och är extra söta och saftiga. Och proppfulla med C-vitaminer som hjälper till att hålla vinterförkylningen stången.

Apelsiner kommer ursprungligen från Kina och namnet betyder ”kinesiskt äpple”. I Europa var det morerna som introducerade dem på 700-talet. Då fokuserade man inte på frukten, utan istället på träden som planterades i trädgårdarna. På 1500-talet började man i Portugal odla den söta typen av apelsiner som vi äter idag.

 

18559001_89_Premieur_Appelsiner_DK_1000px.png

Lite läcker bit
Choklad- och apelsintryffel
Nettobladet