Chokladens historia

Choklad. Kakao, kakaosmör och socker. Beroende på proportionerna mellan ingredienserna får man choklad med olika hög kakaohalt. Choklad är näringsrikt, smakar bra och har en uppiggande och stimulerande effekt. Det finns de som menar att det kan användas som afrodisiakum. Andra att mörk choklad och kakao kan sänka blodtrycket. Det är möjligt. Men de flesta äter det för att de är chokladsugna. Eftersom vi inte kan låta bli.

De första som odlade kakao var olmekerna som bodde vid golfkusten i Mexiko. De använde med största sannolikhet bönorna som handelsvara i utbyte mot stenar och andra varor som man har hittat rester av i området. Man har även hittat krukor med organiska rester där det går att datera kakaoproduktionen ända tillbaka till 1500–1900 f.Kr. Redan då stod choklad alltså högt i kurs. Det gäller idag också och många värdinnor blir fortfarande glada för en liten ask choklad.

 

Premieur_jul_2017_chocolatebar_85_dk_245x500px.png

En härlig dessert som gärna kan göras dagen innan
Enkel chokladmousse med krokant
Nettobladet