Parmesanens historia

De flesta känner till parmesanost – eller Parmigiano-Reggiano – från pastarätter, risotto och pesto. Det är en hård ost gjord på komjölk som rivs över eller i mat. Den karakteristiska salta smaken kommer från 20–25 dagar i saltlag och efter det ska den lagras i minst ett år. Goda ostar lagras ofta mer än två år, medan parmesanosten från Premieur lagras i hela 30 månader, nästan tre år. Det ger den en ännu intensivare och rikare smak än annan parmesan.

Parmesanost kommer från norra Italien. Historiska dokument från 1200-talet beskriver hur parmesanost framställdes då. Eftersom metoden inte skiljer sig väsentligt från idag tror man att produktionen av parmesan började betydligt mycket tidigare. 1996 fick osten skyddad ursprungsbeteckning vilket betyder att det bara är parmesanost från regionen Emilia-Romagna som får kallas ”parmesan”.

 

Premieur_jul_2017_parmigiano_reggiano_dk_238x500px.png

Ett gott alternativ till kex och knäckebröd till ostbrickan.
Parmesanbiscotti
Nettobladet