Serranoskinkans historia

Serranoskinka är en spansk delikatess. Den har en subtilt nötaktig smak och en konsistens som gör att tunna skivor smälter på tungan. Köttet är inte tillagat, utan man har gnidit in det med havssalt och sedan låtit det hängtorka i minst sju månader. Serranoskinka från Premieur är ”Gran reserva”, vilket bl.a. betyder att köttet har fått mogna i 15–18 månader. Skinkan kommer från regionen Extremadura i västra Spanien och framställs av Duroc-gris som har en naturligt hög fetthalt, vilket bidrar till skinakans mjuka konsistens och den söta, nötaktiga eftersmaken.

De första skriftliga källorna om serranoskinka kommer från romartiden – och ända sedan dess har den varit en del av det spanska kulturarvet. Skinkorna hanteras i stort sätt på samma sätt idag som då, dock med de hygieniska och hälsomässiga förbättringar som har utvecklats. Det produceras upp emot 20 miljoner serranoskinkor om året i Spanien och de flesta av dem, hela 80 %, äter spanjorerna själva. Särskilt under julmånaden. Kanske ska du också ha Premieur-serranoskinka på menyn?

 

Premieur_jul_2017_serrano_uk-13_1000px.png

Spansk-inspirerad tomatbröd med skinka och ost
Baguettskivor med serranoskinka, tomat och cheddar
Nettobladet