Netto följer utvecklingen med märk-DNA

12 oktober 2015

I oktober kommer Netto starta ett projekt med märk-DNA i samarbete med Polisen och Vindico Group , syftet är brottsförebyggande och att vår personal ska kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.

Vad är märk-DNA?

Selecta DNA är ett kriminaltekniskt märkningssystem för att förebygga brott. Varje Selecta DNA-produkt innehåller en unik kod i varje molekyl som vid ett brott kan identifieras av 1000-tals s.k. mikropunkter. Vid misstanke på brott har polisen möjlighet att på mikropunkten se vem som äger den unika koden och sammankoppla brottet med bevis.

DNA-spray och märkning

DNA-spray märker rånaren och inbrottstjuven i samband med att de lämnar lokalen genom en ”spraydusch”. I vårt fall används vatten som molekylerna blandas i.

DNA-märkning på varor märker tjuven när han berör varorna. När märkningen väl har torkat så syns det inte för blotta ögat. Märkningen fluorescerar i blått när man ser det under UV belysning och märkningen kan sitta kvar i upp till 6 månader.

Vi ser fram emot en spännande höst och vinter med märk-DNA och hoppas det får preventiva effekter samt möjlighet att knyta förövare till begångna brott.

Nettobladet