Gunnarshögs gård - kallpressad rapsolja från frö till flaska

Bland guldgula rapsfält ute på vackra Österlen ligger Gunnarshögs gård. Där hittar vi Erik, Anja, Lisbeth och Gunnar som i 20 år tillverkat sin egen kallpressade rapsolja.

Gården har varit i familjen Nilssons ägo sedan 1897 och var förr ett jordbruk med mjölkkor, hästar och ankor. Men en vårdag 1996, när Gunnar hittade en rapspress till salu, så föddes idén om att förädla det gula guldet som omger gården. Sagt och gjort, Gunnar köpte hem flaskor, bad grannfrun att rita en etikett och satte igång direkt.  

Efter några års slit med att få allmänheten att förstå hur gott det faktiskt är med kallpressad rapsolja, så har deras produktion ökat. Nu för tiden måste de till och med köpa raps från granngårdarna.

Så närodlat det kan bli

Rapsen odlas alltså antingen på gården eller alldeles i närheten, pressas på gården och hälls upp på flaska på gården. Gunnarhögs gårds rapsolja är därmed så närodlat, svenskt och lokalt det bara kan bli.

Erik och Anjas personliga favoriter är deras oljor med Timjan eller Krondill. Timjansoljan använder de ofta till salladsdressingar med lite salt, peppar och en skvätt äppelcidervinäger, till ugnsrostade grönsaker eller i marinaden till lammköttet. Krondillsoljan använder de gärna till en klar potatissallad med lite salt, peppar och klippt dill, i hovmästarsåsen eller som dippa till grönsaker.

 

Förutom att tillverka kallpressad rapsolja till försäljning används bortsorterad olja till att värma upp gården.

- Vi eldar med rapsolja som på grund av smak-, färg- eller doftfel blivit bortsorterad. Det gör att vi är självförsörjande på värme året runt, berättar Anja.

GÅRDSCAFÉ

Utöver presseriet har de även ett gårdskafé och en gårdsbutik. Maten i gårdskaféet lagar de helt själva, helst med en hel del rapsolja i (ibland kan dock en klick smör slinka ner). I gårdsbutiken säljer de sina egna produkter tillsammans med noga inköpta varor som alla är baserade på raps eller linfröolja - så som tvålar, hudprodukter och ostkuber i smaksatt rapsolja.

Ute på det natursköna Österlen ligger Gunnarshögs gård. Där njuter man inte bara av den vackra omgivningen, man tar också tillvara på vad det öppna landskapet ger och arbetar för att öka kunskapen om var maten kommer ifrån.

Nettobladet