Gute Glass – Gotländsk glass på äkta vara

På Stafva Gård i Barlingbo på Gotland ligger Gute Glass. Gute Glass drivs av Klara och Jimmy som brinner för att göra glass på äkta råvaror utan tillsatser.

Gute Glass startades på 1980-talet. Deras klassiska glassmaker hänger med än idag, Honung & saffran, Lummelumba och Gotländsk Sommarnatt är några exempel. Men när Klara och Jimmy tog över glasstillverkningen år 2010 så bestämde de sig för att endast använda äkta råvaror. De uppdaterade recepten och tog bort tillsatser och smakämnen.

Listan med ingredienser är idag kort: mjölk, grädde, äggula, socker och honung är basen. Utöver det häller de i frukt eller bär efter vilken smak glassen ska få.
– Med så få ingredienser som möjligt är det svårare att göra fel, brukar de säga.

Gute Glass var det första företaget att kunna sätta Ä-märket på sina förpackningar. Ä-märket står för Äkta vara som är en förening som arbetar för bra mat, utan konstgjorda tillsatser. Äkta vara driver frågor om bättre matkvalitet, färre tillsatser, mer råvara - mer mat i maten!

Jimmys personliga favorit är chokladglassen direkt från maskinen. Klaras favorit är honung & saffran. Hon tipsar också om att glass utan tillsatser måste få tina lite innan man äter den, då kommer konsistensen och smakerna fram på bästa sätt.

Är du på Gotland kan du passa på att åka inom Stafva Gård i Barlingbo. Kika in genom de stora fönstren och se hur Klara och Jimmy tillverkar glassen. Åk även inom deras glasscafé på Wallersplats i Visby. Kan du uttala ”rom-russin” på äkta gotländska får du en extra kula på köpet!

Nettobladet