Hallands Blomsterodling

På 1920-talet bestämde sig Nils August Nilsson för att bli blomsterhandlare. Verksamheten finns kvar än idag och Hallands Blomsterodling drivs numera, nästan hundra år senare, av Nils Augusts sonsonson, Johan Nilsson, i Ätradalen utanför Falkenberg. Johan berättar att han började som hjälpreda i växthusen redan som liten grabb. Han säger att det alltid funnits något visst i att följa, sköta och hjälpa små sticklingar på sin resa från liten och tanig, till att bli den vackra växt som sedan körs ut till butikerna.

På Hallands Blomsterodling odlar de många olika växter, men just nu är det högsäsong för Tête-à-tête. Den är en av våra sötaste, tidiga vårblommor som med sina gula, små solar sprider hopp om att våren är på väg. På Hallands Blomsterodling planteras Tête-à-tête-lökarna i krukor redan i oktober och täcks med sand innan de får stå och rota sig ett tag i ett av växthusen. Sanden tynger ner lökarna så att de hålls på plats i krukan när rotsystemet bildas. När lökarna rotat sig, ställs de in i kylrummet där de får vila tills det är dags att driva fram dem. På senvintern spolas sanden av och krukorna flyttas till ett växthus där ljus och värme får igång fotosyntesen. Inom ett par veckor har gröna blad och blomknoppar bildats och krukorna är klara för leverans till butik.

Odlartips för Tête-à-tête

Johans bästa odlartips för Tête-à-tête: växten är fin som den är i kruka eller i samplantering med andra vårblommor, både ute och inne. En sval placering ger längre hållbarhet. Vattna lätt emellanåt, undvik att vattna direkt på lökarna. Ett tips är att plantera ut Tête-à-tête i en trädgårdsrabatt när den blommat över. Plantera den på ett ställe där bladen kan få vissna ner helt innan de tas bort, då får lökarna kraft till att blomma år efter år.

Hallands Blomsterodling är Svensk Sigill-certifierad och i växthusen odlas säsongsblommor med omvårdnad och varsamma metoder för att värna om miljön. Utöver detta ligger verksamheten i Ätradalen på ett vattenskyddsområde, något som ger dem ett extra ansvar att vara försiktiga med närmiljön.

Företaget odlar många olika klassiska säsongsblommor som penséer, pelargoner och julstjärnor, men experimenterar även med att ta fram nya produkter för den svenska marknaden som exempelvis medelhavsväxter anpassade för vårt klimat.

I växthusen är det dock svårt att tänka på frostnätter och kyliga dagar. Där är det alltid ljust och det hålls en jämn temperatur för att passa just de blommor som växer där då. I ett av växthusen råder det just nu medelhavsklimat för att locka fram lavendel- och pelargonsticklingarna, i ett annat är det friskt och kyligt för att passa penséerna.

Med noggrannhet och omvårdnad odlas allting så naturligt som möjligt i Ätradalen för att få fram vackra blommor som förgyller människors omgivning över hela landet.

Nettobladet