Källsjö Mejeri, Sveriges minsta mejeri

För tio år sedan började Bengt Erlandsson och Lennart Svenäng prata om att starta ett eget mejeri ute i Källsjö på den halländska landsbygden. 

De har alltid varit mjölkbönder, men för tio år sedan föddes tanken om att själva förädla sina råvaror. Och starten blev en ostkaka. De började med att testa olika recept och efter att enats om den godaste varianten byggde de upp ett litet mejeri, faktiskt Sveriges minsta, i en gammal lanthandel. Och vips hade de en ostkaka till försäljning med bra råvaror utan tillsatser.

 

All mjölk till deras produkter kommer från deras egna gårdar, Egnared och Torsebo samt granngårdarna Kampås, Prästedalen och Åhs där korna betar fritt under stora delar av året. För Bengt och Lennart är den lokala prägeln viktig, de tror på konceptet med ett lokalt mejeri där folk kan vara trygga med varifrån produkterna kommer.

Ostkakan är deras flaggskepp och stolthet, men efterhand har de utökat sortimentet med både hårdost, sötost, kalvdans och nu även mjölk, grädde och a-fil, som inte går av för hackor de heller.

Nettobladet