Kiviks musteri – fjärde generationen äppelmustare

Kiviks Musteri ligger på det natursköna Österlen. Det var här, år 1888, som Henric Åkesson planterade de första äppelträden som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Han la samtidigt grunden till familjeföretaget som idag drivs av fjärde generationen Åkesson, Kristina Levinsson och Bengt Åkesson.

Kiviks Musteri har skördat och mustat äpplen till försäljning sedan 1935 och 1969 producerades den första cidern. Idag uppgår de egna odlingarna till hela 90 000 äppelträd. Men för att täcka behovet köps det även in frukt från andra odlingar runt om i södra Sverige.

Henric och Ivar i äppelodlingarna

PÅ KIVIKS MUSTERI TALAR MAN OM ATT ”ODLA FÖR SMAK”.

Med det menar man att allt egentligen börjar i själva fruktodlingen. Väder, vind och soltimmar påverkar smak, liksom skördetillfälle, jordmån och fruktsort. Cider blir bäst på sena äppelsorter med mycket karaktär. De kan med fördel få ligga till sig och mogna tills efter jul, för att man ska kunna få ut mesta möjliga arom. Frukten som används i de olika dryckerna från Kiviks Musteri är noga utvald och handplockad.

Då liksom nu plockas alla äpplena varsamt för hand och musten och andra drycker görs fortfarande med samma anda och med samma passion. Allt med den äkta och tidlösa känslan av Kivik.

Nettobladet