Östras Bröd, ny teknik - smaken från förr

I hjärtat av Halmstad ligger Östras Bröd. Bageriet, där ny teknik används för att baka som i gamla dagar. Genom att använda naturliga enzymer och surdeg och inte minst tid att jäsa, kan du hålla det fritt från tillsatser. Det är alltså bara ett gott bröd som hamnar i kroppen. Gott stenugnsbakat bröd.

Och det är inte bara den inre miljön Östras värnar om. Det finns ett ständigt fokus på att producera så skonsamt som möjligt till förmån för miljön omkring oss. För några år sedan blev det exempelvis beslutat att endast använda rapsolja i brödet för att undvika palmolja, som dels har negativ påverkan på regnskogen och dels transporteras långt.

"Det finns de som säger att människor från Halmstad aldrig åker på semester utan att packa med lite bröd från Östras."

Medlemmarna äger Östras

Bageriet använder främst lokala råvaror och även håller därmed nere utsläppen för transport. Mjölet kommer från Berte Qvarn, inte mer än 15 minuter bort.

Den lokala är viktigt för Östras bröd, som är Sveriges enda medlemsägda bageri. Redan 1899 gick 47 Halmstadbor tillsammans för att starta föreningen. Idag har antalet medlemmar passerat 12000, men affärsmodellen är densamma: företaget drivs inte av vinst - överskottet går tillbaka till medlemmarna.

"Det finns de som säger att människor från Halmstad aldrig åker på semester utan att packa med lite bröd från Östras."

Nettobladet