Vaggeryds Chark - charkuteriet med råvaror endast från Sverige

I Vaggeryd, mitt i Småland, hittar vi Christer Gustafsson och hans två söner, Fredrik och Johan, som tillsammans med 26 medarbetare driver Vaggeryds Chark.

Charkuteriet har funnits sedan 1962 och det är faktiskt inte allt för mycket som har förändrats sedan dess. Visst, maskinerna har uppdaterats och hela fabriken byggdes om under 80-talet. Men många av recepten är desamma som när företaget startade.

Christer berättar att förr var både falukorv, wienerkorv och prinskorv namnskyddade. Det betydde att vissa av ingredienserna var reglerade enligt lag, som en kvalitetförsäkring. Idag är det bara falukorven som är namnskyddad. ”Men varför ändra på ett bra koncept?” tycker Christer, och fortsätter tillverka korvarna enligt deras gamla och väl beprövade recept med endast svenska råvaror och kött från närliggande slakterier.

De väljer alltså inte vilket kött som helst.
- Vi är noggranna med att det är gårdar som tar väl hand om sina djur. Men det gör nästan alla svenska bönder, så det ska vi vara stolta över, berättar han.

Christers favorit är deras falukorv. Den tillagar han i ugn med tomater, äpplen, lök och ost på toppen. Som tillbehör är det potatismos som gäller. Ett väl beprövat recept med gedigna ingredienser på bra råvaror, endast
från Sverige. Precis enligt samma principer som han sköter charkuteriet.

Nettobladet